Hugh Cornwell & Celia & The Mutations & Jean Jacques Burnel

Hugh Cornwell

 Hugh Alan Cornwell je Engleski muzičar i kompozitor,najviše poznat kao gitarista i vokal Stranglersa u periodu 1974-1990.U mladosti je svirao bass u bendu čiji je član bio i Richard Thompson (Fairport Convention).Krajem šezdesetih,diplomirajući biohemiju na Bristol University,odlazi na post-diplomske studije u Švedsku,gde formira grupu Johnny Sox.
      1974,vraća se u Englesku,sa Johnny Sox (bez Hans Warmlinga).Posle niza personalnih promena,Cornwell,Jet Black,JJ Burnel i Warmling menjaju ime u Stranglers.1975,Warmling ih napušta a na oglas u Melody Makeru javlja se Dave Greenfield.Ova,definitivna,postava Stranglersa,od 1977 i ugovora sa United Artists,postaje jedna od najtiražnijih UK punk grupa.
     Prvi solo album,’Nosferatu’,Cornwell je snimio,u kolaboraciji sa bubnjarem Captain Beefheart’s Magic Banda,Robert Williamsom,još 1979.Svesno izbegavajući komercijalnost,snimili su dobar album,koji je,ipak,predstavljao komercijalnu propast.
     Potpuno drugačiji je bio sledeći solo album,’Wolf'(1988).Više funky,igriviji,komercijalniji razlikovao se i od ‘Nosferatu’ i od Stranglers radova.
      1990,Hugh je zaključio da mu je dosta Stranglersa i posle 16 godina napustio band.
      U saradnji sa Roger Cookom i Andy Westom,1992,snima LP ‘CCW’.Potpuno se udaljivši od Stranglersa na albumu je samo par Cornwellovih numera a sva tri muzičara dele vokalne dužnosti.
      ‘Wired'(1993) je ispod mogućnosti bivšeg Stranglersa.Ponovo je njegova opsesija američkim uspehom upropastila album.’Guilty'(1997) vrača stvari na mesto.Pesme su mnogo ličnije a produkcija Laurie Lathama je odgovarajuća.1998 i 1999 provodi na turneji,delimično sa pratećim bendom a delimično nastupajući sam,sa svojim famoznim crnim Telecasterom.
     Alnumi ‘Hi Fi'(2000),’Footprints In The Desert'(2002) i ‘Beyond Elysian Fields'(2004) ne donose ni kreativni ni komercijalni pomak.2008 izlazi ‘Hooverdam’,kao free download,jedan od njegovih boljih solo radova.’Totem&Taboo'(2011),u produkciji Steve Albinia,predstavlja ga kao kombinaciju punk Ray Daviesa (Kinks) i Eric Idlea.
     2016 prihvata poziv John Cooper Clarkea za učešće na cover albumu,’This Time It’s Personal’,gde se Cornwell pojavljuje kao gitarista i povremeni vokal.
     Poslednje Cornwellovo izdanje je pristojan album ‘Monster’ iz 2018.Na drugom disku ovog seta (Restoration),Cornwell reinterpretira Stranglers pesme u akustičnoj formi.

Nosferatu  (UA,1979)
Wolf  (Virgin,1988)
Wired  (Transmission,1993)
Guilty  (Madfish,1997)
Hi Fi  (Koch,2000)
Footprints In The Desert  (Track,2002)
Beyond Elysian Fields  (Invisible Hands,2004)
Hooverdam  (Invisible Hands,2008)
Totem & Taboo  (His Records,2013
This Time It’s Personal  (Sony,2016)
Monster  (Sony,2018)

Celia & The Mutations

 Celia Gollin je Londonska pevačica koju je ‘otkrio’ u kineskom restoranu,gde je nastupala sa pijanistom Rod Melvinom (ex-Kilburn&The High Roads),Dai Davies.Kako je Davies u to vreme bio menadžer Stranglersa,nagovorio ih je da se preruše u The Mutations i prate Celiu na njenom prvom singlu,’Mony Mony’ (obrada Tommy James&The Shondells).
     Prepoznatljive klavijature Dave Greenfielda i famozni bass JJ Burnela je teško sakriti,pa je ubrzo bilo jasno ko su The Mutations.Pogotovo što su za B stranu odabrali Stranglers numeru,’Mean To Me’,kasnije izdatu kao free singl 1978 uz njihov ‘Black And White’ LP.
     Sve ovo nije bilo dovoljno da ovaj izvanredan singl dospe na top liste.
     Na drugom singlu,’You Better Believe Me/Round And Round’,JJ je jedini prisutan Stranglers član.JJ je,osim sviranja bassa i koautor A strane.Ostali muzičari su,takodje,dobro poznati:Wilko Johnson (Dr.Feelgood) na gitari i bubnjar Terry Williams (Man,Rockpile).
     Pre Mutations,Celia je potpisana kao vokal (zajedno sa Brian Enoom) na numeri ‘1,2,1-2-3-4’ sa albuma ‘Ensemble Pieces’,Gavin Bryarsa,koji je 1975 objavila Enoova izdavačka kuća Obscure.
     Posle Mutations singlova,Celia je nestala sa muzičke scene.

Mony Mony/Mean To Me  (UA,1977)
You Better Believe Me/Round&Round  (UA,1977)

JJ Burnel

Jean-Jacques ‘JJ’ Burnel je rodjen u Nothing Hillu,London (roditelji Francuzi).Studirao je istoriju na Huddersfield Polytechnic.Klasično je obrazovan gitarista ali je prihvatio bass kada se priključio Stranglersima.U Strangsima je bio i vodeći vokal u skoro trećini pesama.
     Stalni član Stranglersa od 1974,snimio je dva solo albuma i zajednički album sa kolegom iz benda,Dave Greenfieldom.Saradjivao je kao producent i muzičar sa brojnim bendovima (Lizard,Taxi Girl,Polyphonic Size…).Takodje je osnovao i r’n’b cover band Purple Helmets sa kojima je snimio dva albuma krajem osamdesetih.
     Komponovao je i izvodi muziku za Japanski anime ‘Gankutsuou’.
     Burnel je nosilac crnog pojasa u karateu (Shidokan Karate) i veliki je zaljubljenik u Triumph motorcikle.

Euroman Cometh  (UA,1979)
Girl From The Snow Country  (Karate,1981)
Fire & Water  (Epic,1983)
Un Jour Parfait  (Epic,1988)
Gankutsuou  (Flying Dog,2005)

https://historyneverrepeat.blogspot.com/

Овај унос је објављен под Дискографија, Историја, Uncategorized. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s